"Helppoa ja nopeaa"

13.12.2020

Iltalehden sivuilla on juttu kouvolalaisesta Lotasta, joka on saanut vyötäröltään pois 41cm. Lotalle iso hatunnosto hienosta suorituksesta, mutta juttu sinänsä on täynnä asioita jotka eivät vaan pidä paikkaansa tai ovat kiistanalaisia. En moiti jutussa mitään yksittäistä liikuntamuotoa kuten jutussa esille tuotua hulavannetta, vaan haluan avata kirjoituksessa asioita joita meille tuputetaan faktoina, joissa todellisuudessa ei ole mitään totuuspohjaa. En myöskään moiti varsinkaan Lottaa, joka on saanut itselleen paremman elämänlaadun kovan työn kautta. Vaatii äärimmäistä kurinalaisuutta tehdä se tulos minkä hän on saavuttanut. 

Poikkeuksellisen tehokas väline

Painollinen hulavanne on poikkeuksellisen tehokas väline keskivartalon kaventamiseen. Kouvolalainen Lotta on säännöllisellä hulavanteen pyörittämisellä saavuttanut merkittäviä tuloksia: Lotan vyötärönympärys on pienentynyt reilun vuoden aikana 41 cm ja sekä verensokeri että kolesteroliarvot ovat parantuneet huomattavasti. 

Aloitetaan vaikkapa siitä, että painonpudotukseen vaaditaan aina kalorivaje, eli siis syö vähemmän kuin kuluttaa. Mikään muu ei painoa pudota ja vyötäröä kavenna. Mikäli Lotta on pyörittänyt hulavannetta niin innokkaasti ettei ehdi syömään harjoittelun välissä, tulokset ovat mahdollisia. En usko, että näin kuitenkaan on. 

Uskon, että hän on taatusti syönyt terveellisesti ja alle kulutuksensa ja sitä myöten saanut kapeamman vyötärön. Jutussa kuitenkin annetaan ymmärtää, että kaikki tapahtunut muutos on tullut vain ja ainoastaan vannetta pyörittämällä. 

"Hulavanne sopii laiskalle treenaajalle"

Lotta on aidosti innoissaan harrastuksestaan, sillä hän on löytänyt hulavanteen avulla liikunnan ilon. Motivaatiota hulavanteen pyörittämiseen ei tarvitse etsiä, vaan se tulee itsestään lajin hauskuuden ja saavutettujen tulosten myötä. Lotta kertoo pyörittävänsä vannetta usein TV:n ääressä, musiikkia kuunnellen ja kesällä myös ulkona.

- Hulavanne sopii laiskalle treenaajalle, kun ei tarvitse lähteä kotoa mihinkään.

Kuinka moni laiska treenaaja jaksaa pyörittää hulavannetta niin kauan, että tuloksia saavutetaan? Lasketaanpa kulutusta. Hulavanteen pyörittäminen kuluttaa tunnissa tavallisella 70kg ihmisellä noin 300-400 kaloria. 

Rasvakilon "sulattaminen" vyötäröltä vaatii 7000 kalorin kulutuksen, eli rasvakilon polttaminen vaatii vanteen pyörittämistä noin 17 tuntia. 

Sanotaan, että Lotta on pudottanut painoaan 30kg. Siten tunteja vaaditaan jo 510, eli reilu 21 päivää pyöritystä suoraa huutoa. Sopii siis laiskalle treenaajalle oikein kivasti. 

Vatsalihasten tai minkään muunkaan lihaksen treenaaminen ei polta rasvaa lihaksen ympäriltä. Se palaa tasaisesti joka kehon osasta missä sitä on. Siellä missä sitä on eniten, lähtee sieltä myös eniten. 

 

Tieteellinen tutkimus

Hulavanteen vyötäröä kaventava vaikutus on todistettu myös tieteellisesti. Helsingin yliopiston kesällä 2019 julkaisema tutkimus osoitti, että päivittäinen hulavanteen pyörittäminen kaventaa vyötäröä neljä kertaa tehokkaammin kuin kävely. 

Tieteellinen tutkimus kertoo siis 13min vanteen pyörittämisen kaventavan vyöräröä enemmän kuin tunnin 10 000 askeleen kävely. Olisi mielenkiintoista nähdä tämä tutkimus. 

Koska on vaikea arvioida lihasaktivaatiota ja sitä kautta kulutusta juuri hulavanteen osalta niin vertaan sitä juoksuun, sekä kuntosaliharjoitteluun. 

Tutkimuksessa havaittiin, että hulavannetta 13 minuuttia päivässä pyörittäneillä vyötärö kaventui kuudessa viikossa 3,1 cm, kun taas 10 000 askeleen päivittäinen kävely kavensi vyötäröä 0,7 cm.

Otetaan esimerkkinä nainen 40 vuotta, 170cm, paino 70kg. 

Hänellä juokseminen 10km/h vauhdilla kuluttaa 13 minuutissa arviolta 150 kaloria, joka sekin on varmasti yläkanttiin. 

Kohtalaisen raskas kuntosaliharjoittelu kuluttaa 13min ajassa 70 kaloria. Voimaharjoittelu ei ole tehokas tapa kuluttaa kaloreita kuten helposti luulisi. Toki riippuu mitä lihasta harjoitetaan. Suuri lihas kuluttaa luonnollisesti enemmän, mutta ei sekään paljoa koska isoa lihasta on vaikea harjoittaa tehokaasti pitkiä aikoja. Kokeile jalkakyykätä 13 minuuttia putkeen niin tiedät. 

10 000 askeleen kävely samalta henkilöltä tarkoittaa noin 7km matkaa. Sen käveleminen 7km/h kuluttaa vastaavaasti 400 kaloria, yli kolminkertaisen määrän suhteessa hulavanteen 13 minuutin pyöritykseen. Miten siis on mahdollista saavuttaa 4 kertaa tehokaampi vaikutus kuluttamalla moninkertaisesti vähemmän? 

Lihaskuntoharjoittelu EI kavenna vyötäröä sentin senttiä mikäli syö enemmän kuin kuluttaa. Itse asiassa päin vastoin. Kun tekee vatsalihasharjoitteita, kasvaa lihasmassa ja vyötärö paksuuntuu. Siitä en kuitenkaan olisi huolissani. Se ei 99% tapauksista ei vaikuta millään tavalla ulkoiseen olemukseen, koska vatsan peittää usein ihan muu kuin kireä vatsanahka vatsalihasten päällä. 

Lisäksi Lotan keskivartalon ja erityisesti selän lihaksisto on vahvistunut, ryhti on suoristunut ja toimintakyky parantunut. Ennen puutarhatyöt aiheuttivat selkävaivoja, mutta nyt koti- ja pihatyöt hoituvat ilman kipua.

Hulavanteen pyörittäminen kiistatta parantaa lihaskuntoa niiden lihasten osalta jotka sen pyörittämiseen osallistuvat. Mitä suurempi lihas, sitä suurempi kulutus, eli en missään nimessä yritä sanoa, että vanteen pyörittäminen olisi turhaa tai hyödytöntä. Kaikki liike on hyvästä. Kaikki. 

Lisäksi tutkimuksessa todettiin, että hulavanteen pyörittäminen laskee huonon LDL-kolesterolin määrää 

Ja mitä kolesteroliin tulee, siihen vaikuttaa eniten se mitä syöt. Kaikki liikunta parantaa elimistön tilaa. Sillä mitä liikunta on, ei ole suurtakaan merkitystä, kun sitä on säännöllisesti, riittävällä teholla ja tarpeeksi usein. 

Tutkimuksessa havaittiin, että hulavannetta 13 minuuttia päivässä pyörittäneillä vyötärö kaventui kuudessa viikossa 3,1 cm, kun taas 10 000 askeleen päivittäinen kävely kavensi vyötäröä 0,7 cm. 

Lotan tapauksessa puhuttiin vielä nopeista muutoksista. Tutkimuksessa vyötäröltä lähti hulavanteen kanssa harjoittelulla 13 minuuttia päivässä 6 viikossa 3,1 cm. Lotalta lähti vyötäröltä 41cm joka tarkoittaa 79 viikkoa hänen tapauksessaan. Vaatii kurinalaisuuttaa pyörittää vannetta joka päivä 13 minuuttia 1,5 vuotta. 


Lopuksi

On hienoa, jos joku saavuttaa hyviä tuloksia ja elämänlaatu paranee. Miten sen tekee, sillä ei ole kamalasti merkitystä. Jos se sinulla on hulavanteen pyörittäminen, go for it! Älä kuitenkaan odota liikoja kuten usein näissä jutuissa annetaan ymmärtää. 

Lotan hoikistunut olemus on herättänyt ihmetystä myös ystäväpiirissä. Tuttavat eivät ole aina edes tunnistaneet häntä, sillä muutos on ollut niin merkittävä ja tapahtunut hyvin nopeasti. 

Miksi kaiken pitää tapahtua nopeasti? Kuinka pysyviä nopeasti saavutetut tulokset ovat ja minne meillä on kiire? Ei sitä illalla käy "tikissä" nukkumaan ja aamulla herää rapakunnossa. Huono kunto ei tule viikossa, kuukausissa vaan mahdollisesti vuosissa. Miksi kuntoon pääseminen ei voisi tapahtua myös samalla tavalla. Pikkuhiljaa lisätä aktiivisuutta elämään.

Jos haluat laihtua, syö vähemmän kuin kulutat. Tee se hitaasti. Hyvä tahti on 1% kehonopainosta viikossa. Jos painat 100kiloa, on kilo viikossa hyvä tahti. Näin et myöskään menetä lihasmassaasi, joka nopeassa pudotuksessa on todennäköistä. 

Älä havittele mahdottomia, vaan ole paras versio itsestäsi. Vain sinä tiedät mikä se on, eikä kukaan muu voi sitä sanoa. Etkä myöskään ole huonompi tai parempi ihminen jos olet yli- ali- tai normaalipainoinen. Ole sitä mitä olet, mutta ole iloinen siitä. Jos et ole, niin on aika tehdä jotain. Se ei ole helppoa ja nopeaa, kuten tässä jutussa annetaan ymmärtää, mutta saavutettavissa.